Miljoenen zonder werk in Spanje

Kort wereldnieuws | El País  | 12 August 2020 - 09:0012 Aug - 09:00

De coronacrisis is desastreus voor de Spaanse arbeidsmarkt. Volgens onderzoekscijfers van INE, het Spaanse Instituut voor Statistiek, gingen in het tweede kwartaal van 2020 bijna 1,1 miljoen banen verloren.

Deze ongekende daling werd zelfs niet genoteerd tijdens het hoogtepunt van de financiële crisis in 2008. De impact van de coronacrisis, die leidde tot een langdurige lockdown en een volledige stopzetting gedurende twee weken van alle niet-essentiële economische activiteiten, is enigszins verzacht door een verlofregeling van de regering.

Op basis daarvan kunnen bedrijven die verliezen lijden door de pandemie en de lockdown tijdelijk werknemers naar huis sturen of hun werktijden verkorten. In juni besloot de regering de regeling te verlengen tot 30 september. Rekening houdend met deze verlofregeling, schat het INE dat 13,9 miljoen Spanjaarden daadwerkelijk werkten tussen april en juni, op een totale beroepsbevolking van 18,6 miljoen. In totaal zijn 3,37 miljoen Spanjaarden werkloos en het werkloosheidscijfer bedraagt 15,3%.

El País | Madrid

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie