Narco-economie in Catalonië

Kort wereldnieuws | El País  | 14 September 2020 - 13:0014 Sep - 13:00

‘Het zal hier nooit Mexico worden’, erkende een Spaanse politiebron, sprekend over geweld in Spanje rondom drugshandel. Maar de zegspersoon waarschuwt voor de gevaren van de wijdverbreide cannabisteelt in met name Catalonië, waar de grootste partijen in beslag zijn genomen.

Volgens cijfers uit 2018 van het Ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het in Catalonië om 12.398 kilo, gevolgd door Andalusië met 9.565 kilo en de regio Valencia met 4.694 kilo.
In een rapport waarschuwt de politie voor het ontstaan van een diepgewortelde ‘narco-economie’ in de regio, met profiteurs die ‘zichzelf buiten de wet plaatsen’. Het rapport, dat is gebaseerd op politiegegevens en op Spaans en Europees onderzoek, signaleert de ‘creatie van een cannabiscultuur en -identiteit’, waarbij Nederland en de regio rond Gibraltar tot voorbeeld dienen. Catalonië wordt ‘het epicentrum van de illegale marihuanamarkt in Europa’ genoemd. Tussen 2013 en 2017 is het aantal inbeslagnames van cannabisplanten met 538% gestegen. Spanje is de grootste producent van cannabis in Europa.

El País | Madrid

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie