Maagdeneilanden beloven transparantie

Kort wereldnieuws | ICIJ  | 22 October 2020 - 13:0022 Oct - 13:00

De Britse Maagdeneilanden, aantrekkelijk als belastingparadijs voor drugshandelaren, corrupte politici en belastingontduikers vanwege de geheimhoudingsregels die er gelden, gaan een openbaar register invoeren van eigenaren van bedrijven die daar zijn opgericht.

De eilanden zijn een overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk en kwamen door opeenvolgende schandalen onder toenemende druk te staan om de transparantie te vergroten. ‘Elke keer dat er berichten over wereldwijde illegale financiële transacties aan het licht komen, duikt de naam van de Maagdeneilanden op’, aldus Ava Lee, campagneleider corruptiebestrijding van de non-profitorganisatie Global Witness. Zo bleek de helft van de bedrijven die door de Panama Papers werden ontmaskerd, er te zijn geregistreerd.

Andrew Fahie, premier en minister van Financiën van de Maagdeneilanden, liet aan het Huis van Afgevaardigden weten dat zijn regering ‘onder voorbehoud’ werkt aan een ‘openbaar toegankelijk register van economisch bedrijfseigendom’. Liz Sugg, als Britse minister verantwoordelijk voor overzeese gebiedsdelen, is stelliger. Op Twitter meldt ze dat het openbaar toegankelijke register in 2023 een feit zal zijn.

ICIJ | Washington

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie