Minder olijfolie uit Italië

Kort wereldnieuws | The Guardian  | 28 October 2020 - 13:0028 Oct - 13:00

Italië zal dit jaar ruim een kwart minder olijfolie produceren dan vorig jaar, zo verklaarde landbouworganisatie Confagricoltura deze week. De productie in 2020 zal zo’n 270.000 ton bedragen en dat betekent een daling van 26% ten opzichte van 2019.

De productiedaling is toe te schrijven aan slecht weer en de dodelijke xylella-bacterie. Vooral de zuidelijke regio Puglia, waar normaal gesproken bijna de helft van het Italiaanse totaal wordt geproduceerd, is getroffen. De regio heeft dit jaar te maken gehad met extreme en snel veranderende weersomstandigheden, uiteenlopend van hagelbuien tot droogte, terwijl de xylella-bacterie de meeste olijfboomgaarden in de omgeving van Salento heeft verwoest.

Italië is na Spanje ’s werelds grootste exporteur van olijfolie, en levert ongeveer 15% van de mondiale olijfolieproductie. Het grootste deel van de Italiaanse olie is voor de export. De Verenigde Staten zijn de belangrijkste afnemer met ongeveer een derde van de productie, met Duitsland op de tweede plaats met 13%, gevolgd door Japan en Frankrijk.

The Guardian | Londen

» Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze selectie in uw inbox.

Plaats een reactie