Groene verrassing

| Marc Bassets | 12 juni 2019

​Het succes van de Franse groene partij Europe Écologie-Les Verts en het gevoelige verlies van traditioneel rechts, waren de verrassendste uitkomsten van de Europese verkiezingen.

Tijdens de Europese verkiezingen bezorgden de Fransen president Emmanuel Macron de eerste nederlaag van zijn politieke loopbaan. Marie Le Pen ging er met de hoofdprijs vandoor en versterkte haar politieke machtspositie. Toch wisten de Europese lijsttrekkers van Macron ondanks de diepe sociale crisis waardoor Frankrijk wordt geplaagd de schade te beperken. De Rassemblement National (RN) – de nieuwe naam van het rechts-extremistische Front National – heeft dan wel gewonnen maar niet zo overtuigend als in 2014. Het succes van Europe Écologie-Les Verts, de derde partij van de verkiezingen, en het gevoelige verlies van traditioneel rechts, Les Républicains, bleken de opmerkelijkste verrassingen van de verkiezingsavond.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid