Ierland wil gezondheidswaarschuwingen op alcoholische producten

360 Magazine

| Amsterdam | 30 januari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Donald Trump trapt nieuwe verkiezingscampagne af

» Rond de zeshonderd doden sinds begin protesten Iran

De EC geeft groen licht, de drankindustrie is minder blij

In Europa woedt een strijd over het Ierse plan om gezondheidswaarschuwingen op flessen wijn, bier en sterke drank verplicht te stellen, zo berichtte Politico Europe vorige week. Ierland wil dat alcoholische producten evenals pakjes sigaretten in de toekomst ook gezondheidswaarschuwingen zullen bevatten waarin staat dat het drinken van alcohol leverziekten veroorzaakt, schadelijk is voor de ongeboren baby en rechtstreeks verband houdt met dodelijke vormen van kanker. Dit om alcoholmisbruik en de belasting die dat voor ziekenhuizen betekent, te verminderen.  

Hoewel de Europese Commissie de weg voor Ierland heeft vrijgemaakt om de nieuwe etiketten in te voeren, heeft het plan tot verzet geleid in de EU, waar negen lidstaten bezwaar hebben aangetekend en de drankindustrie het een aanval op de interne markt van de sector noemt. De Ierse autoriteiten weten dat het aanbrengen van waarschuwingen voor kanker op alle alcoholische producten een commercieel mijnenveld creëert waardoor de belangen van de volksgezondheid tegenover die van de wijnmakers, brouwers en distilleerders van Europa en de wereld komen te staan.

‘De vergelijking tussen alcohol en sigaretten is onterecht. In de juiste hoeveelheid, een glas per maaltijd, is wijn goed voor de gezondheid’

De drankindustrie heeft ook al van zich laten horen. ‘De vergelijking tussen alcohol en sigaretten is onterecht. In de juiste hoeveelheid, een glas per maaltijd, is wijn goed voor de gezondheid’, aldus de voorzitter van landbouworganisatie Coldiretti. Ook zou er geen onderscheid worden gemaakt tussen gematigd en overdadig drankgebruik en zou het vrij verkeer van goederen en bijgevolg de Europese markt in gevaar komen.  

Mocht het plan doorgang vinden, dan zal het op z’n vroegst in 2026 doorgevoerd kunnen worden. De lobbyactiviteiten van de drankindustrie zouden dit proces nog verder kunnen vertragen of de invoering zelfs helemaal tegen kunnen houden.

Lees ook:

Recent verschenen