'Racistische moordenaars zijn niet toevallig Ossi’s'

Der Freitag/Presseurope  | 19 November 2011 - 08:4519 Nov - 08:45

Aanduiding “Braune Armee Fraktion” doet ten onrechte vermoeden dat de daders geïnspireerd zijn door een West-Duitse beweging.

Heel Duitsland is in shock na onthullingen over Oost-Duitse neonazi-groepering die de moord op negen immigranten en een Duitser op haar geweten heeft. Men moet erkennen dat het geen toeval is dat deze groepering uit Oost-Duitsland komt. Maar dat is helaas nog een springlevend taboe.

Het is nog niet veel, wat we over de drie uit Thüringen stammende rechts-radicalen Beate Z., Uwe M. en Uwe B. weten. En toch kan ik me een voorstelling van ze maken: als ik van het platteland was gekomen en niet uit de stad, als niet alleen mijn vader, maar ook mijn moeder na de Wende in de problemen was gekomen, als de stoere jongens op mijn school hun laarzen met witte en niet met rode schoenveters (witte staan voor nazi’s; rode staan voor communisten, nvdr) hadden dichtgebonden, als hun grote broers in Leipzig-Connewitz geen huizen hadden gekraakt en galerieën hadden geopend, maar buitenlanders bij bushaltes in elkaar hadden geslagen – misschien was ik dan ook wel op dit hellende vlak terecht gekomen, dat in de meeste gevallen vrij onschuldig begint en toch in een catastrofe kan eindigen. Nu zijn er tien mensen gedood.

Men discussieert over het falen van de veiligheidsdiensten. Dat moet ook worden opgehelderd, zonder enige twijfel. Maar hebben niet ook hun leraren, ouders en vrienden, en de politiek en de instituties, allemaal gefaald? Kun je je niet met evenveel recht afvragen op welk punt en op welk moment deze kinderen het verkeerde pad op zijn gegaan? Kinderen, waarvan we graag aannemen dat ze bij de generatie horen die als winnaar uit de hereniging te voorschijn is gekomen.

Maar met de aanduiding “Braune Armee Fraktion” is al een naam gevonden, een label, dat de discussie in het slot gooit nog vóór zij goed en wel is begonnen. Nu lijken de Oost-Duitse neonazi’s de kinderen van een West-Duitse beweging, waarmee zij überhaupt niets te maken hebben. De aanduiding “Braune Armee Fraktion” is geen toeval. Zij legt veeleer hetzelfde bekende perspectief bloot: ook dit keer is het weer de geschiedenis van de oude Bondsrepubliek die zich aan ons opdringt. De geschiedenis van de RAF, die zich nu weliswaar in een nieuw soort escalatie presenteert, mag zich dan louter als Oost-Duitse, bruine variant herhalen. Maar is het werkelijk een generatieconflict, dat aan de gewelddaden van deze groep ten grondslag ligt? Zijn er niet veel meer verschillen dan overeenkomsten tussen de West-Duitse ouders van na de oorlog en de Oost-Duitse ouders van na de Wende?

(Afbeelding: still uit de video die de daders maakten)

Plaats een reactie