Op een slechte Franse school

Rue89  | 20 November 2011 - 08:2020 Nov - 08:20

Leerlingen van een zwakke school uit een achterstandswijk vertellen openhartig over hun leven.

Ontmoet Mélody, Jessica, Kevin en Louise, leerlingen van Lycée Samuel-Beckett, één van de zwakste scholen in Frankrijk. De geportretteerde jongeren groeien op in armoede in een troosteloze voorstad van Parijs. Wat ze gemeen hebben zijn geldproblemen en beperkte ambities, aldus de Franse nieuwssite Rue89.

In korte interviews vertellen ze over hun leven, schoolkeuze, baby en toekomstdromen. Het artikel sluit af met een treurige noot: Bij de laatste tentamens scoorden Jessica, Mélody en Kevin ver beneden het gemiddelde.

Bij het artikel staan kaders over het (hoger) onderwijs in Frankrijk. Slechts 18 procent van de masterstudenten op Franse universiteiten hebben laagopgeleide ouders. Aan de technische universiteiten is het percentage nog later: 6 procent. Dat betekent dat afkomst en welstand nog steeds bepalend zijn voor maatschappelijk succes. Kinderen van arbeiders en werklozen hebben nauwelijks een kans om het beter te doen dan hun ouders.

Sociale ongelijkheid is ook the thema van de succesvolle Franse film Intouchables. Volgens Guardian-journaliste Agnès Poirier trekt de film zoveel kijkers omdat de makers erin slagen een realistisch beeld te schetsen van een sociaal verdeeld Frankrijk. De hoofdpersonen zijn een blanke verlamde aristocraat en een zwarte ex-delinquent uit een voorstad.

De film past in de nieuwe traditie van anti-Sarkozy films, aldus Poirier. Sinds Sarkozy in 2007 aan de macht kwam, is de kloof tussen arm en rijk in Frankrijk groter geworden.

(Foto uit Rue89)

Plaats een reactie