Israëlische vrouwen solidair met Egyptische blogster

Jerusalem Post  | 21 November 2011 - 07:1521 Nov - 07:15

40 vrouwen laten zich eveneens naakt fotograferen.

Veertig Israëlische vrouwen gingen uit de kleren uit solidariteit met de Egyptische blogster Aliaa Magda Elmahdy. De 20-jarige vrouw plaatste een naaktfoto van zichzelf op haar weblog en Facebook-profiel om aandacht te vragen voor vrouwenrechten-, die naar haar mening na de Arabische Lente te weinig aandacht krijgen. De blogpagina met de naaktfoto en reacties is inmiddels meer dan 3,5 miljoen keer bezocht.

De Israëlische vrouwen lieten zich fotograferen door een fotografe van Reuters. Op de foto, die de hele wereld is overgegaan, is een spandoek te zien met de teksten: “Love without Limits” en “Homage to Aliaa Elmahdi. Sisters in Israel”. In Israel staan de rechten van vrouwen ook onder druk. In wijken met veel ultra-orthodoxe bewoners in Jeruzalem komt het voor dat vrouwen de achterste ingang van de bus nemen zodat mannen voorin kunnen zitten.

De Egyptische overheid heeft inmiddels een aanklacht tegen Elmahdy ingediend wegens het overschrijden van de fatsoensregels.

In een interview met CNN legt Elmahdy waarom zij zichzelf naakt heeft gefotografeerd:

“Ik ben niet bang om een vrouw te zijn in een samenleving waar vrouwen alleen maar seksobjecten zijn die dagelijks worden lastiggevallen door mannen die niets weten van seks of het belang van een vrouw. De foto is een uiting van mijn expressie en ik zie het menselijk lichaam als de beste artistieke expressie daarvan. Ik nam de foto zelf met een timer met mijn persoonlijke camera.”

Plaats een reactie