De tweede Egyptische revolutie

Global Voices  | 22 November 2011 - 08:3522 Nov - 08:35

Egyptenaren willen nu echt vrijheid en respect voor mensenrechten.

In Egypte is een tweede volksopstand aan de gang. Dag en nacht wordt er op het Tahrirplein gedemonstreerd. Deze keer gaat het om het Egyptische leger. Sinds de val van Mubarak is er voor veel Egyptenaren weinig verbeterd. Het leger zet de onderdrukking van Mubarak voort, zegt Amnesty International in een rapport.

Op sommige punten is de situatie zelfs verslechterd, stellt Amnesty. “Door burgers voor de militaire rechtbank te slepen, vreedzame protesten neer te slaan en de door Mubarak afgekondigde noodtoestand uit te breiden, zet de SCAF de onderdrukking van het oude regime voort”, aldus Philip Luther, hoofd Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Amnesty International.

Een van de eisen van de demonstranten in januari was het afschaffen van militaire processen tegen burgers. Die eis is niet ingewilligd. Sinds januari 2011 zijn zeker 12.000 burgers aangeklaagd voor een militaire rechtbank, gevolgd door veelal corrupte rechtszaken en zeker 13 terdoodveroordelingen.

Onderstaande video van mensenrechtenactivist en weblogger Rami Raoof laat zien hoeveel geweld er tegen de demonstranten wordt gebruikt.

(Foto van Al Jazeera English)

Plaats een reactie