Bezet het internet

Slate  | 23 November 2011 - 13:3923 Nov - 13:39

‘Een paradijs voor consumenten, maar een hel voor burgers.’

Het internet is een hel voor burgers. Dat schrijft internetdeskundige Evgeny Morozov in een artikel op Slate. Morozov, auteur van het boek The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom en onderzoeker aan Stanford University, verwijst onder meer naar de kwestie Facebook vs. Rushdie. Facebook accepteerde Salman Rushdies naam niet en noemde hem Achmed Rushdie omdat die naam in zijn paspoort staat.

Wat zou George Orwell ervan zeggen, vraagt Morozov retorisch. Om even retorisch, maar wel leuk gevonden, te antwoorden dat Orwell in het Facebook-tijdperk niets te zeggen gehad zou hebben omdat hij zich evenals Rushdie van een andere naam bediende. Orwell heette eigenlijk Eric Blair.

Rushdie was nog in staat om lid te worden van Facebook en – mede dankzij Twitter – voor ophef te zorgen toen de machtige netwerksite hem alleen als Achmed wilde kennen. De veroordeelde Rus Mikhail Khodorkovsky, die gevangen zit in Siberië, kon geen lid worden omdat hij vanuit de gevangenis geen kopie van zijn paspoort kon opsturen.

Facebook is funest voor onze privacy, maar ook webwinkel Amazon is gevaarlijk. Amazon is bezig een bibliotheek te worden. Voor consumenten die graag digitaal lezen erg makkelijk. Voor burgers echter gevaarlijk betoogt Morozov omdat Amazon de privacy van klanten niet zal beschermen.

Het wordt tijd dat internetgebruikers gaan nadenken over burgerrechten en een visie op een beschaafd internet formuleren. Als webmachten als Facebook, Google en Amazon niet meewerken, moeten ze het net desnoods bezetten, aldus Morozov.

(Foto van opensourceway)

Plaats een reactie