Ontmoet de wolvenvader

Economic Observer/WorldCrunch  | 23 november 2011 - 07:3523 nov - 07:35

Ook Chinese vaders gaan zich met opvoeding en school van hun kind bemoeien, en dat doen ze nog strenger dan tijgermoeder Amy Chua.

We kennen inmiddels de Chinese tijgermoeder. Amy Chua’s boek Battle Hymn of the Tiger Mother over het streng opvoeden van je kind zodat ze het goed doen op school is een bestseller geworden.

De kinderen Chua mochten niet spelen met andere kinderen, niet tv kijken, niet meedoen aan schooltoneel en niet gamen. Ze moesten al hun tijd aan hun huiswerk besteden, altijd tienen halen en de beste van de klas zijn in alle vakken.

Wie denkt dat Chua, een Amerikaans-Chinese hoogleraar rechten aan Yale University, streng was voor haar kinderen moet het boek My Beida Children van de Chinese zakenman Xiao Baiyou lezen. In navolging van Chua’s begrip tijgermoeder heeft Xiao het begrip wolvenvader gemunt. Beida is de populaire bijnaam van de prestigieuze universiteit van Peking.

Waar Chua haar kinderen tot academische excellentie probeert te stimuleren – op haar eigen strenge en on-Amerikaanse manier -, is Xiao vooral bezig zijn kinderen te onderdrukken en te straffen. Ook lijfstraffen behoren tot zijn opvoedrepertoire. “Beat your children every three days. They’ll definitely get into Beida”, aldus Xiao. Drie van zijn vier kinderen zijn toegelaten tot de universiteit van Peking.

Xiao is aanzienlijk strenger dan Chua. (In China is de concurrentie om een plek op een goede universiteit misschien nog wel groter dan in de Verenigde Staten.) Wat beide ouders gemeen hebben, is het idee van de maatschappij als jungle waar de tijgermoeder en de wolvenvader voor hun jongen de weg uitstippelen om ze tegen gevaren te beschermen.

In werkelijkheid zit de wereld ingewikkelder in elkaar en is het nu afwachten hoe de gedrilde en overbeschermde kinderen zich ook als zelfstandige volwassenen kunnen handhaven.

(Foto van Tambako)

Plaats een reactie