Russen mogen film over oliebaron niet zien

Kommersant/WorldCrunch  | 24 November 2011 - 07:2824 Nov - 07:28

Bioscopen willen documentaire over de opkomst en ondergang van zakenman en politiek gevangene Michail Chodorkovski niet vertonen.

Michail Chodorkovski was één van de succesvolste zakenmannen van het post-communistische Rusland. Hij verdiende geld met onder meer bankieren en olie. Zijn kapitaal stak hij in politieke oppositie. Dat is vermoedelijk de eigenlijke reden dat Chodorkovski in 2003 werd veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf, die hij nu uitzit in een strafkamp in Siberië. De officiële aanklachten luidden: corruptie en belastingontduiking.

Over de opkomst en ondergang van Chodorkovski heeft de Duitse cineast Cyril Tuschi een documentaire gemaakt. Der Fall Chodorkovski is het resultaat van meer dan 70 interviews met getuigen, familieleden en bekenden van de Russische ondernemer, die door Amnesty International als een politieke gevangene wordt beschouwd. Tuschi werkte vijf jaar aan de film. In die jaren werd hij twee keer van zijn computer en filmmateriaal beroofd. De Duitse Verfassungsschutz onderzoekt de laatste inbraak, die vlak voor de première van de documentaire plaats vond.

In de Russische Federatie is Der Fall Chodorkovski niet welkom, schrijft Kommersant. In Moskou wil slechts één filmhuis de documentaire tonen. Andere filmhuizen en bioscopen hebben de film geweigerd.

Trailer van Der Fall Chodorkovski:

(Foto: still uit de film Der Fall Chodorkovski)

Plaats een reactie