Wet op geheime informatie gevaar voor economie van Zuid-Afrika

Times Live (Johannesburg)  | 25 November 2011 - 07:3025 Nov - 07:30

Het Zuid-Afrikaanse parlement heeft de Protection of State Information Bill aangenomen. Tegenstanders vrezen voor democratie en economie.

Ondanks felle protesten is de Protection of State Information Bill met een meerderheid van stemmen aangenomen in het parlement van Zuid-Afrika. Ook het ANC stemde voor, op twee dissidenten na.

De Protection of State Information Bill regelt welke overheidsinformatie openbaar mag worden en welke geheim moet blijven. Volgens tegenstanders van de wet, die bekend staat onder de naam Secrecy Bill, bedreigt deze de vrijheid van meningsuiting, de persvrijheid en onderzoek naar corruptie. Wie geheime overheidsdocumenten in zijn bezit heeft, kan 25 jaar in de gevangenis verdwijnen.

Er is veel verzet geweest tegen de wet, maar ook buitenlandse investeerders zijn niet blij met de meerderheid in het parlement, schrijft de Zuid-Afrikaanse zakensite Business Live. Sinds 2009 is het aantal buitenlandse investeringen met 70 procent gedaald. Business Live is bang dat nu ook de laatste zakenmensen die nog in Zuid-Afrika wilden investeren wegblijven.

(Foto van Mediatorr)

Plaats een reactie