Umberto Eco wil gestolen en gelezen worden

Rue 89 Lyon  | 30 November 2011 - 08:0030 Nov - 08:00

Schrijver is blij als piraten zijn werk scannen en verspreiden.

Als schrijver ben ik blij als mijn boek illegaal wordt gekopieerd en overal gelezen kan worden. Dat zei Umberto Eco onlangs tijdens een discussie over de toekomst van het boek. De Franse debatsite Rue 89 Lyon tekende zijn woorden op.

Eco deed zijn uitspraak tijdens een discussie over de toekomst van het boek. Over dit onderwerp heeft Eco onlangs het boek This is Not the End of the Book geschreven. Het boek is een weergave van Eco’s gesprekken met Jean-Claude Carrière over fysieke en elektronische boeken. Eco blijft overigens geloven in het fysieke boek. De massale digitalisering die momenteel plaats vindt, betekent volgens hem niet het einde van het papieren boek.

Een groot voordeel van fysieke boeken is hun grijpbaarheid. Een digitaal boek kopen kan een ontzettende ramp zijn vanwege territoriale en auteursrechtelijke belemmeringen. Meer hierover is te lezen op het weblog The Writer’s Guide to E-Publishing. Mark Williams, een succesvolle ebook-auteur die in West-Afrika woont, vertelt uitgebreid over prijsverschillen en downloadverboden voor legitieme klanten die ebooks voor hun Kindles, iPads en andere ereaders willen kopen. Umberto Eco zou wel een oplossing hebben voor Marks problemen: Maak een roofkopie en verspreid die.

(Foto van Garoa)

Plaats een reactie