Karyn McCluskey keert het bendegeweld in Glasgow

The Guardian  | 20 December 2011 - 14:3520 Dec - 14:35

Politiechef zette plastisch chirurg en andere artsen in om de misdaad in Schotland te verminderen.

Glasgow stond jarenlang bekend als de meest moorddadige stad van West-Europa. Er werden veel meer moorden gepleegd dan in bijvoorbeeld Londen, Parijs of Amsterdam. Ook andere vormen van criminaliteit zoals berovingen en afpersingen kwamen ontzettend veel voor. Daarnaast kampte Glasgow met een bendeprobleem. Gewelddadige straatbendes (er waren er meer dan 170 in Glasgow) pleegden veel misdrijven en oefenden een bijna onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op (kansarme) jongeren.

Inmiddels is de misdaad succesvol aangepakt en zijn de moordcijfers gedaald, evenals het aantal misdrijven dat wordt gepleegd door bendes.

Verantwoordelijk voor de misdaadbestrijding in Glasgow is Karyn McCluskey. Zij is een forensisch psycholoog die verbonden is aan Strathclyde Police, het grootste politiebureau van Glasgow. McCluskey zette de Violence Reduction Unit (VRU) op die begon met de bendemisdaad en de gevolgen ervan in kaart te brengen. Vanaf 2008 volgde een aantal opmerkelijke initiatieven, waaronder plastische chirurgie voor verminkte bendeleden die weer een normaal leven wilden leiden. Artsen werden ook ingeschakeld om 8.000 middelbare scholieren in Glasgow voorlichting te geven over wat er met je gebeurt als je slachtoffer wordt van een geweldsmisdrijf.

The Guardian biedt een overzicht van McCluskey’s onorthodoxe methoden.

(Foto van Mashed UK)

Plaats een reactie