Orbán is het logische gevolg van de geschiedenis

La Stampa/Presseurop  |  6 January 2012 - 11:35 6 Jan - 11:35

Literatuur en geschiedenis maken duidelijk waar het fascistische gerommel van het nieuwe Hongarije vandaan komt.

Om te begrijpen waarom de huidige Hongaarse regering een nationalistisch en in zichzelf gekeerd beleid voert, moeten we teruggaan naar de geschiedenis van het land, aldus een expert van de Hongaarse literatuur. De slecht ontwikkelde middenklasse en de frustraties die zijn voortgekomen uit de militaire tegenslagen van de twintigste eeuw verklaren ten dele de situatie waarin de Hongaarse politiek zich nu bevindt.

Zo’n honderdduizend betogers waren gisterenavond aanwezig rond het operagebouw, tussen de chicste gebouwen en steegjes van Boedapest, om te protesteren tegen de nieuwe grondwet, een wens van premier Orbán, waar alleen zijn eigen centrumrechtse partij voor heeft gestemd. Ze waren met velen, meer dan verwacht voor een maatschappij die is afgestompt door de economische crisis, maar ze waren net als de jongens van de Paulstraat [verwijst naar De Jongens van de Paulstraat (in het Hongaars: A Pál utcai fiúk, 1906), een zeer populair jeugdboek van de Hongaarse schrijver Ferenc Molnár, nvdr], die vergeefs vochten om een braakliggend stuk land in hun straat. Binnen in het operagebouw vierde de regering namelijk met trots en veel praal de architectuur van de nieuwe staat, die door de internationale gemeenschap met de grond gelijk is gemaakt. Het pakket voorziet dat de Centrale Bank wordt onderworpen aan politieke macht (tamelijk bizar in deze tijden van financiële turbulentie), evenals het Constitutioneel Hof en de media (veel andersdenkende journalisten zijn al ontslagen op grond van de wet die de pers de mond snoert). Ook kunnen de leiders van de huidige socialistische partij met terugwerkende kracht worden vervolgd wegens ‘communistische misdrijven’ van voor 1989. Het pakket bevat nog veel meer details, van wetgeving over Hongaren in het buitenland tot het heterohuwelijk. Het resultaat is een autoritairder en conservatiever land dat zowel de EU als het Amerika van Barack Obama verontrust. Bovendien heeft het IMF onderhandelingen over een monsterlening voor de ingestorte forint stopgezet.

Orbán, een geboren liberaal, maar al vroeg aangestoken door het populisme, en de extreemrechtse Jobbik-partij hebben hun reactionaire gezicht laten zien waardoor het westen volledig werd overrompeld. Wie de romans van Sándor Márai (1900-1989) of Gyula Krúdy (1978-1933) heeft gelezen herkent hierin waarschijnlijk nauwelijks de huidige realiteit. Maar juist die boeken maken duidelijk waar het fascistische gerommel van het nieuwe Hongarije vandaan komt.

Lees het volledige artikel op de site van Presseurop.

(Foto van Europa Pont)

Plaats een reactie