Informatieoorlog in Egypte escaleert

Al-Masry Al-Youm/WorldCrunch  | 11 January 2012 - 07:2211 Jan - 07:22

Leger laat kritische jounalisten arresteren en weert andersdenkenden uit de media.

In Egypte woedt een informatieoorlog. Aan de ene kant probeert de Hoge Raad van de Strijdkrachten (SCAF) de bevolking te indoctrineren via de staatsmedia. Aan de andere kant proberen grass roots bewegingen via de sociale media medestanders te vinden en verslag te doen van misstanden zoals geweld tegen demonstranten. Het leger lijkt aan de winnende kant. Journalisten en dissidenten worden aangevallen en opgepakt. Dat schrijft het Egyptische dagblad Al-Masry Al-Youm.

Terwijl activisten gevallen van machtsmisbruik van het leger op video vastleggen in het kader van de campagne “Askar Kazeboon” (Lying Officers) zorgt de militaire raad ervoor dat de arrestaties van leden van burgerrechtenorganisaties breed worden uitgemeten in de pers en wordt de mythe gevoed dat buitenlanders Egypte proberen te stabiliseren.

Andersdenkenden worden ook uit de publieke ruimte geweerd. Een social media bijeenkomst die plaats zou vinden in de Tahrir-Lounge van het Goethe-Instituut in Caïro werd op het laatste moment afgezegd om dat de organisatie onder druk was gezet door het nieuwe regime. De organisatoren weken uit naar de straat.

(Foto van Tarek)

Plaats een reactie