Het boomerang kind wordt normaal

Salon  | 17 January 2012 - 13:0717 Jan - 13:07

Amerikaanse twintigers en dertigers zijn steeds minder zelfstandig.

19 procent van de Amerikaanse 25 tot 34-jarigen woont bij zijn ouders. Ze zijn teruggekeerd naar het ouderlijk huis na hun afstuderen, na een scheiding, vanwege werkloosheid of onbetaalbare huizen. Boomerang kids worden ze genoemd. En ook voor de gezinnen is nu een naam: accordeon families.

Volgens de Amerikaanse socioloog Katherine Newman, auteur van het boek The Accordion Family: Boomerang Kids, Anxious Parents, and the Private Toll of Global Competition, wordt het boomerang kind normaal. Ook na de crisis zullen meer volwassen kinderen bij hun ouders wonen. Salon wijst erop dat in Italië 37 procent van de single mannen van 30 jaar en ouder nog thuis woont. Zij hebben zelfs nooit een poging ondernomen zelfstandig te wonen.

In een interview in Salon vertelt Newman dat jongeren het moeilijk hebben. Er zijn weinig banen, een opleiding volgen is peperduur, met een studieschuld van 100.000 dollar krijg je geen hypotheek. Ze zitten in een vicieuze cirkel en de enige uitweg is gratis kost en inwoning bij hun ouders zodat ze kunnen sparen en hopen op een betere toekomst.

(Foto van Jason Garber)

Plaats een reactie