Mein Kampf zorgt voor controverse in Duitsland

Die Zeit  | 20 January 2012 - 07:4920 Jan - 07:49

Hitlers beruchte boek is verboden, maar als het aan de Brit Peter McGee ligt is Mein Kampf eind januari in de kiosk te koop.

In Duitsland is onrust ontstaan omdat uitgever Peter McGee delen van Mein Kampf wil publiceren en in de kiosk wil verkopen. Het zou voor het eerst sinds zijn dat Hitlers beruchte boek in het Duits verschijnt sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De Brit McGee is de uitgever van Zeitungszeugen, een reeks overdrukken van Duitse kranten en tijdschriften uit de naziperiode zoals de Völkischer Beobachter, het partijorgaan van de NSDAP. Ook Zeitungszeugen geldt als omstreden omdat de heruitgaven antisemitische uitlatingen en afbeeldingen bevatten. Deelstaat Beieren heeft vergeefs tegen McGee geprocedeerd om de uitgave te laten verbieden.

Met de publicatie van delen van Mein Kampf riskeert McGee een tweede proces. Beieren is aan het einde van de oorlog auteursrechthebbende geworden en zal naar verwachting weer een poging doen de uitgave te verbieden.

HP/De Tijd meldt dat Beieren de Nederlandse site Nieuws-wo2.tk gaat vervolgen wegens de publicatie van fragmenten uit Mein Kampf. Hoofdredacteur Arthur Graaff is deze week begonnen met het publiceren van fragmenten uit het boek uit solidariteit met zijn collega McGee.

(Eerste druk van Mein Kampf. Foto van de Bayerische Staatsbibliothek)

Plaats een reactie