Wetenschappers schorten onderzoek naar dodelijke vogelgriep op

Nature  | 22 January 2012 - 11:0922 Jan - 11:09

Onderzoeker stellen zelf een moratorium in. Ze willen een debat over nut en risico’s van vogelgrieponderzoek.

Een Nederlands-Amerikaans team van onderzoekers heeft beslooten hun onderzoek naar een dodelijke variant van het vogelgriepvirus zestig dagen stil te leggen. Dat schrijven de wetenschappers in een open brief die in Nature en Science is gepubliceerd. Ze willen meer tijd om uit te leggen welke voordelen hun ontdekkingen voor de bestrijding van vogelgriep hebben. Ze willen een debat over het nut en de risico’s van vogelgrieponderzoek.

De vogelgrieponderzoekers hebben een nieuwe en zeer gevaarlijke variant van het vogelgriepvirus gecreëerd. Toen ze over het onderzoek wilden publiceren ontstond grote ophef. De Amerikaanse overheid verzocht wetenschappelijke tijdschriften het onderzoek niet te publiceren uit angst Uit angst voor misbruik door terroristen (zie ook VS blokkeren publicaties over dodelijke vogelgriep-).

Een zelfopgelegd moratorium is zeer ongebruikelijk in de wetenschap. Ron Fouchier, onderzoeker aan het Erasmus MC, zegt in Science dat het jammer is dat het zover heeft moeten komen. Fouchier was betrokken bij een van de omstreden onderzoeken die nog niet is gepubliceerd. In een interview met Science zegt Fouchier dat de kans aanwezig was dat het onderzoek gecensureerd zou worden als de wetenschappers niet vrijwillige een pauze van twee maanden hadden genomen.

(Foto van Stanley Hsu)

Plaats een reactie