Het failliet van Orbáns ‘revolutie’

Respekt/Presseurop  | 23 January 2012 - 07:3523 Jan - 07:35

De Hongaarse premier, die aan het hoofd staat van een met schulden overladen land, wordt onder druk gezet door het IMF en met vervolging bedreigd door de EU.

De trein rijdt knarsend en piepend door de tunnel en stopt op een metrostation met fraaie, uit 1986 daterende tegels. Lijn 1 van Boedapest is na de Londense metro de oudste ondergrondse ter wereld. Een trap van slechts enkele treden leidt naar de straat, waar in een lege kamer in een karakteristiek 19de-eeuws herenhuis een man zit. Hij heet Péter Kónya en is 42 jaar. Sinds een paar maanden roept zijn naam in Hongarije respect op en neemt de hoop toe. Iedereen is zich ervan bewust dat het land zich op de rand van de afgrond bevindt. Na jarenlang leven op krediet en uitblijvende hervormingen en na anderhalf jaar autoritaire regering van Viktor Orbán, wordt Hongarije bedreigd door faillissement en politieke chaos.

Kónyas verschijning lijkt niet helemaal te passen in deze wijk van de vroegere gegoede burgerij. Hij is de leider van een nieuwe beweging, Solidariteit, die opkomt voor de belangen van de verarmde bevolking. “We hebben deze ruimte in bruikleen van de vakbonden”, legt zijn tolk en medewerker János Boris (68 jaar) uit. “Zelf hebben we niets, behalve onze energie en ons enthousiasme voor de goede zaak”.

Die “zaak” is door hun optreden in een indrukwekkend tempo uitgegroeid. Begin januari hebben ze de grootste demonstratie georganiseerd die Boedapest sinds 1989 heeft gekend. Volgens voorzichtige schattingen hebben er minstens 50.000 mensen aan deelgenomen. “Wat het verschil heeft gemaakt, is dat we de democratische oppositiepartijen hebben uitgenodigd”, benadrukt Boris, die met andere activisten het groeiende verzet tegen de regering van Viktor Orbán probeert te verenigen door de verschillende bewegingen onder één gemeenschappelijk banier te brengen: EMD (“Een miljoen voor de democratie”).

Lees het volledige artikel uit Respekt in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.


(Protest tegen de Hongaarse mediawet in het Europees Parlement)

Plaats een reactie