Is Ayaan Hirsi Ali een she-devil of een martelaar?

Salon  | 24 januari 2012 - 10:4524 jan - 10:45

Boek over gevierde beststellerauteur en voormalig parlementariër Ayaan Hirsi Ali en terrorist Aafia Siddiqui trekt parallellen tussen beide vrouwen.

Ayaan Hirsi Ali is één van de hoofdpersonen in het boek Wanted Women: Faith, Lies, and the War on Terror van Deborah Scroggins. De andere hoofdpersoon is Aafia Siddiqui. Siddiqui is een gepromoveerde Pakistaans-Amerikaanse neurowetenschapper die tot 86 jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens poging tot moord op haar Amerikaanse ondervragers in Afghanistan.

Deborah Scroggins beschrijft de levens van de twee vrouwen tegen de achtergrond van de aanslagen van 9 september 2001 en de daarop volgende War on Terror. Hoewel Ayaan Hirsi Ali een gevierde beststellerauteur en voormalig parlementariër is en Aafia Siddiqui een veroordeelde terrorist, ziet Scroggings vele parallellen tussen de levens van de vrouwen. Het is niet simpelweg een kwestie van de she-devil tegenover de martelaar, aldus de recensie van het boek in Salon.

Volgens Scroggings zijn beide vrouwen symbolen geworden van een politieke strijd. Siddiqui van het extreme islamistische terrorisme en Hirsi Ali van de strijd tegen de Islam, hoewel Scroggings toegeeft dat Hirsi Ali ook een ongrijpbare kant heeft en zich niet makkelijk in een bepaald kamp laat indelen.

Scroggings heeft volgens de recensie een hekel aan Hirsi Ali, die volgens haar onverantwoord bezig is met haar “war on islam”. Na Hirsi Ali’s vertrek uit Nederland zou het politieke klimaat hier veel stabieler en gematigder geworden zijn.

(Foto van The Aspen Institute)

Plaats een reactie