Hoogste Europese rechter boos op David Cameron

The Independent  | 25 January 2012 - 07:1025 Jan - 07:10

‘Groot-Brittannië heeft te weinig respect voor mensenrechten’, zegt de hoogste Europese rechter, die ook een Brit is.

Nicolas Bratza, de voorzitter van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, haalt in The Independent uit naar David Cameron en zijn kabinet. De Britse overheid is boos op het Europese hof in Straatsburg vanwege een verbod op de uitlevering van de radicale imam Abu Qatada en een meningsverschil over de vraag of gevangenen mogen stemmen. Cameron vindt dat de Europese rechtbank zich niet in binnenlandse Britse kwesties moet mengen en Bratza, zelf een Brit, vindt dat Groot-Brittannië te weinig respect toont voor de mensenrechten.

De rechter laat zich kritisch uit over zijn eigen land, waar transseksuelen en homoseksuelen tot voor kort wettelijk werden gediscrimineerd en waar het heel lang normaal was dat kinderen als volwassenen werden berecht. Dat deze vormen van onrecht zijn opgeheven, is te danken aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en niet aan de Britten zelf.

Bratza vindt dat Britse politici de tabloids misbruiken door in die kranten het Europese hof te bekritiseren. Ze zouden bovendien een valse voorstelling van de geschiedenis en de rol van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens creëren.

(Foto van Frank Müller)

Plaats een reactie