Staan de Grieken hun baby's af uit armoede?

Presseurop  | 27 January 2012 - 09:2127 Jan - 09:21

Zijn de Grieken door de crisis zo arm geworden dat ze niet meer voor hun kinderen kunnen zorgen? Een Griekse krant deed deze bewering, maar The Guardian trok het verhaal in twijfel. Presseurop biedt een overzicht van de verslaggeving.

Een artikel in de Griekse krant I Kathimerini over kinderen die uit wanhoop door hun ouders in de steek worden gelaten, heeft veel stof doen opwaaien. Een stel dat in The Guardian geïnterviewd was, zou echter niet uit wanhoop maar uit financiële overwegingen hun kind hebben willen afstaan, waardoor het fenomeen in twijfel wordt getrokken. Ten onrechte, beweert de Griekse journaliste.

Het Franse weekblad Courrier International (een partner van 360) publiceerde vorige week een artikel uit een Griekse krant over een Grieks meisje, Anna genaamd, die door haar moeder in de steek was gelaten omdat zij financieel niet meer voor haar kon zorgen. Het oorspronkelijke artikel was eind december verschenen in I Kathimerini en had in Griekenland en daarbuiten een golf van verontwaardiging teweeg gebracht. In het artikel stond dat door de crisis steeds meer wanhopige en arme ouders “in een economische impasse terecht waren gekomen” en geen andere keus hadden dan de zorg van hun kinderen over te laten aan de maatschappelijke opvang of aan humanitaire instellingen. Zo zouden ongeveer 500 gezinnen onlangs SOS Kinderdorpen hebben verzocht om voor hun kinderen te zorgen, schreef Marilis Margomenou, de auteur van het artikel.

Ook het Britse dagblad The Guardian heeft verslag gedaan van het fenomeen in een reportage vanuit Patras, met als voorbeeld een gezin dat genoodzaakt was een gedeelte van zijn kroost achter te laten. De Franse krant Libération pikte “deze geruchten over afgestane kinderen in Griekenland” eveneens op. Maar volgens Libération heeft de sociale dienst van de gemeente van Patras “aangegeven dat de beweegredenen van het stel [waarover The Guardian berichtte] niet geheel belangenloos waren en dat men bezig was het probleem op te lossen”.

Lees het volledige artikel bij Presseurop.

(De baby op de foto komt niet in de genoemde artikelen voor. Foto van Alexi Kostibas)

Plaats een reactie