Ook Amerikaanse atheïsten hebben het zwaar

The Financial Times  |  8 February 2012 - 14:17 8 Feb - 14:17

Expliciete niet-gelovigen voelen zich geïsoleerd en Obama durft geen nee te zeggen tegen Rooms-katholieke strijd tegen anticonceptie.

In Nederland hebben de moslims het moeilijk, in Arabische landen worden christenen bedreigd. In de Verenigde Staten is het een probleem als je geen enkele godsdienst aanhangt, schrijft The Financial Times. Atheïsten vormen in de VS een minderheid die in sommige plaatsen met wantrouwen worden bekeken.

Volgens The Financial Times kun je in sommige Amerikaanse bible belt plaatsen beter lesbisch zijn dan atheïst. De negatieve houding tegenover actieve niet-gelovigen plaatst de Verenigde Staten in een uitzonderingspositie. In de meeste westerse landen neemt de religiositeit van de bevolking af naarmate de welvaart toeneemt. In de VS is dat niet het geval. Mensen die expliciet verklaren niet in God te geloven worden volgens The Financial Times met de dood bedreigd of als paria’s behandeld.

Religie is ook nauw verwoven met de politiek. Zo was Obama onlangs te vinden op het National Prayer Breakfast, een oecumenische bijeenkomst waar elke Amerikaanse president sinds Eisenhower verschenen is. Obama staat volgens Salon zelfs op het punt om toe te geven aan de dogma’s van de Rooms-katholieke Kerk op het gebied van voorbehoedsmiddelen. De RK kerk is tegen de anticonceptiepil en condooms en Amerikaanse bisschoppen zijn boos omdat sommige ziektekostenverzekeringen de pil vergoeden. De religieuze mannen vinden dat de president daar een einde aan moet maken. Obama heeft zich niet expliciet uitgesproken tegen deze bemoeienis van de kerk met het privéleven van werknemers.

(Foto van Dale Spencer)

Plaats een reactie