Bespioneerde kunstenaar spant proces tegen Britse politie aan

The Guardian  |  9 February 2012 - 08:48 9 Feb - 08:48

Politie bespioneert hoogbejaarde vredesactivist.

De 86-jarige Britse kunstenaar John Catt, die regelmatig deelneemt aan vredesdemonstraties, staat te boek als een “binnenlandse extremist”. Een spionage-afdeling van de politie heeft Catt geobserveerd bij 55 demonstraties waar hij aanwezig tussen 2005 en 2009 was en tot in het kleinste detail opgeschreven wat de man deed. De verslagen bevatten ook geruchten over Catt en persoonlijke meningen van politiemensen. Catt, die geen strafblad heeft en nergens van verdacht wordt, is verontwaardigd over het gedrag van de politie.

In een eerdere rechtszaak tegen de National Public Order Intelligence Unit (NPOIU), die speciaal in het leven is geroepen om demonstranten te bespioneren, oordeelde de rechter dat 40 procent van de foto’s verwijderd moest worden uit de politiedatabase.

De Britse politie ligt ook onder vuur wegens undercoveragenten die de milieubeweging bespioneerden en relaties aangingen en gezinnen stichtten met leden van deze beweging. In deze zaak gaat het ook om agenten die voor de NPOIU werken.

(Een demonstratie in Londen. John Catt staat niet op deze foto. Foto van Gwydion Williams)

Plaats een reactie