De Amerikaanse liefde verandert

The Atlantic  | 14 February 2012 - 07:3714 Feb - 07:37

Minder heterostellen trouwen en homo’s die staan te popelen om in het huwelijksbootje te stappen worden tegengehouden.

Getrouwde stellen vormen bijna een minderheid in de Verenigde Staten. Nog maar 51 procent van de Amerikanen is getrouwd. In 1960 waren nog 72 procent van alle volwassen Amerikanen getrouwd. Dat blijkt uit cijfers van het Pew Research Center, een Amerikaans onderzoeksbureau dat grootschalige bevolkkingsstudies uitvoert.

Sinds Pew de cijfers over de staat van het Amerikaanse huwelijk heeft gepubliceerd, wordt er in de Amerikaanse media veel geschreven over de oorzaken van de afnemende populariteit van het huwelijk. Willen minder mensen trouwen omdat samenwonen tegenwoordig ook in de Verenigde Staten geaccepteerder is? Vormen de vele scheidingen een reden dat mensen het huwelijk als een te risicovolle onderneming zien? (Van de 18-29 jarigen is 20 procent getrouwd. Deze generatie heeft veel te maken gehad met gescheiden ouders.) Ligt het aan de vrouwenemancipatie? Een eenduidige oorzaak is niet aan te wijzen, schrijft The Atlantic.

Het homohuwelijk geldt in de Verenigde Staten nog steeds als zeer omstreden. In enkele staten mogen ook stellen van gelijk geslacht in het huwelijk treden, maar federale erkenning is er nog niet. En dat terwijl Amerikaanse homoseksuelen staan te popelen om te mogen trouwen. De meerderheid van de hetero’s is sinds kort voor het homohuwelijk. In totaal is 53 van de Amerikaanse bevolking voor het homohuwelijk. Maar niet Maggie Gallagher. Deze rooms-katholieke beschermster van het heterohuwelijk is dag en nacht bezig om de status quo te beschermen en te voorkomen dat het huwelijksrecht wordt uitgebreid.

In een profiel in Salon is te lezen welke verheven ideeën Gallagher, die jarenlang tegen haar zin als ongehuwde moeder leefde, over het huwelijk heeft. Eigenlijk vindt ze het huwelijk zo heilig dat het het beste een mensloos instituut zou kunnen zijn, suggereert Salon. Hetero’s maken er vaak genoeg een puinhoop van, maar als homo’s mogen trouwen wordt de waarde van het huwelijk volgens Gallagher pas echt ondergraven.

The Independent onderzocht in het kader van Valentijnsdag nieuwe relatievormen en interviewt onder anderen drie samenwonende vrouwen, een jong stel dat internet gebruikt voor de traditionele moslimnormen die ze in het dagelijks leven niet meer tegenkomen en seksdienstverleners.

(Foto van Joelle McNichol)

Plaats een reactie