Moet The Sun verdwijnen?

The New Statesman  | 18 February 2012 - 11:1618 Feb - 11:16

Kranten opheffen leidt niet tot het einde van onethische journalistiek.

Vijf verslaggevers van het Britse roddelblad The Sun zijn gearresteerd wegens omkoping. Het is het zoveelste Britse schandaal bij een krant van Rupert Murdoch. Eerder sloot Murdoch de zondagskrant News of the World vanwege een grootschalig afluisterschandaal. Moet The Sun nu ook opgeheven worden?

Wees voorzichtig met wat je wenst, schrijft Peter Wilby in The New Statesman. The Sun en News of the World zullen namelijk niet verdwijnen, maar verkocht worden. De meest waarschijnlijke koper is Richard Desmond, eigenaar van Express Newspapers, een andere tabloiduitgever. Desmond verklaarde tijdens het onderzoek van de Leveson-commissie naar de praktijken bij News of the World dat hij niet weet wat het woord ethiek betekent. Het einde van The Sun betekent zeker niet het einde van onethische journalistiek.

Murdoch ziet trouwens nog wel toekomst voor The Sun, ondanks het omkoopschandaal en de arrestaties. Hij is van plan een extra zondagskrant uit te gaan geven, The Sun on Sunday. Dat moet de opvolger worden van News of the World.

De arrestaties bij The Sun heeft overigens tot een herwaardering van de mensenrechten geleid bij het personeel. The Sun heeft verbeten campagnes gevoerd tegen het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg omdat deze rechtbank zich te veel in Britse aangelegenheden zou mengen. Nu beroepen de gearresteerde journalisten zich op dezelfde mensenrechten die ze eerst zo verachtelijk vonden. Ze vinden dat de directie van The Sun nooit de bronnen had mogen prijsgeven aan de politie. De journalisten willen een rechtszaak beginnnen tegen hun werkgever, met behulp van de Britse journalistenvakbond (waar ze eerst ook heel erg tegen waren), waarbij ze zich beroepen op het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens.

(Foto van Loz Pycock)

Plaats een reactie