Soldaat 2.0 is robot en dier tegelijk

The Atlantic  | 20 February 2012 - 11:5420 Feb - 11:54

De soldaat van de toekomst is martelproof, ijzersterk, razendsnel en ziet er misschien wel uit als een kruising tussen een sledehond en een hagedis.

Technologie speelt een steeds belangrijker rol in oorlogen. De Verenigde Staten maken steeds vaker gebruik van drones, kleine onbemande vliegtuigjes die op afstand een bom kunnen gooien en gericht ergens heen gestuurd kunnen worden. Volgens president Obama zorgen drones voor het behoud van mensenlevens.

Ook mensen die deelnemen aan oorlogen worden met steeds meer technologie uitgerust. De lichamen van soldaten kunnen worden geüpgraded met drugs, implantaten, speciaal ondergoed en exoskeletten (een soort robotachtige extensies) zodat ze sneller en krachtiger worden. Drugs en neuroprogrammering kunnen er voor zorgen dat soldaten beter tegen martelingen kunnen.

Binnen Amerikaanse defensiekringen worden ook de eigenschappen van dieren (denk aan dolfijnen, sledehonden en hagedissen) onderzocht. Dolfijnen slapen nooit, sledehonden kunnen dagen achter elkaar tientallen kilometers rennen en hagedissen kunnen buitengewoon goed klimmen. Die eigenschappen zijn ook voor soldaten heel handig. Het Pentagon kent een onderzoeksprogramma, Z-Man geheten, waarbinnen onderzocht wordt hoe de klim- en hechtkracht van hagedissenpoten op mensen kan worden overgebracht.

Volgens The Atlantic vraagt de soldaat 2.0, of de hybride mens, om een nieuwe ethiek. Zijn de experimenten van het Pentagon en andere overheidsinstanties veilig? Heeft het nog zin om martelen te verbieden als soldaten martelproof zijn gemaakt?

The Royal Society of London for Improving Natural Knowledge heeft onlangs een rapport gepubliceerd, getiteld Brain waves: Neuroscience, conflict and security, waarin neurowetenschappers analyseren welke neurologische kennis en technieken momenteel worden toegepast binnen het leger. De wetenschapsorganisatie maakt zich zorgen over het gebruik van wetenschappelijke kennis voor biologische en chemische wapens.

Overheden moeten opener zijn over welke onderzoeken ze (laten) uitvoeren, aldus de Royal Society. Dan kunnen wetenschappers beter beoordelen aan welke onderzoeken we meewerken. Ook krijgt de wetgever dan meer kans om te reageren op de razendsnelle ontwikkelingen in defensiekringen.

(Foto van Defence Images)

Plaats een reactie