'Britse journalistiek is anti-VS'

The Atlantic  | 21 February 2012 - 11:1321 Feb - 11:13

Media in Groot-Brittanië geven een verkeerd beeld van Republikeinen en andere Amerikaanse conservatieven. De Amerikaanse werkelijkheid is complexer dan de Britse journalistiek doet geloven, aldus The Atlantic.

The Atlantic heeft scherpe kritiek op de manier waarop Britse journalisten van onder meer de BBC, The Independent en The Guardian over de Amerikaanse politiek en de presidentsverkiezingen berichten. In de berichtgeving over de Republikeinen en de conservatieve Tea Party-beweging klinkt volgens The Atlantic altijd een anti-Amerikanistische ondertoon mee.

De Tea Party werd eind november door The Guardian afgeschilderd als een verzameling gewelddadige hillbilly’s die geloven dat Barack Obama in Kenia is geboren en daarom geen president van de Verenigde Staten mag zijn en bereid zijn de wapens op te nemen tegen de regering (zie onderstaand filmpje).

Het artikel in The Atlantic bevat meer interessante voorbeelden van anti-Amerikaanse journalistiek en citeert met instemming Josef Joffe, de hoofdredacteur van het Duitse weekblad Die Zeit. Joffe schreef in 2006 dat Europeanen geloven dat Amerika het land is van intolerante religieuze fundamentalisten waar televisiedominees homoseksuelen verketteren en dat Europa op weg is naar een verlicht secularisme.

Niet vermeld wordt in het Atlantic-artikel dat Amerikaanse politici vaak een simplistisch idee van het buitenland hebben. Zo zei de Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum onlangs dat in Nederland massaal onvrijwillige euthanasie wordt gepleegd op bejaarden. Volgens de streng katholieke Santorum gaan in Nederland 10 procent van de bejaarden dood aan euthanasie en zou de helft van deze gevallen onvrijwillige euthanasie betreffen. Nederlandse bejaarden die niet dood willen, zouden naar buitenlandse ziekenhuizen vluchten omdat ze de medische zorg in eigen land niet vertrouwen.

The Guardian over de Tea Party:

Rick Santorum over euthanasie in Nederland:

(Demonstratie van Amerikanen tegen de Grand Old Party (GOP), een andere naam voor de Republikeinse partij. Foto van Rob Chandanais)

Plaats een reactie

How U.K. Coverage of the Presidential Race Feeds Anti-Americanism (The Atlantic)

Dissecting Anti-isms – Josef Joffe (The American Interest)