De uitverkoop van Europa: alles moet weg!

The Independent/Presseurop  | 22 February 2012 - 10:5822 Feb - 10:58

In heel Europa zijn landen op zoek naar snelle manieren om inkomsten te genereren. Ze lijken allemaal op hetzelfde idee te zijn gekomen: de verkoop van staatsbezit.

Vraag: Wat hebben het carnaval van de Portugese Vastenavond, het Griekse zonlicht, de Ierse National Stud [fokkerij voor volbloed paarden] en de Spaanse nationale loterij gemeen? Antwoord: Ze worden allemaal verkocht (of afgelast) door Europese regeringen, die wanhopig op zoek zijn naar manieren om hun financiën weer op orde te krijgen, na tien jaar boven hun stand te hebben geleefd. Een opmerkelijk aantal landen verkoopt hun ‘tafelzilver’, in een heel Europa omvattende uitverkoop van staatsbelangen, zonder ogenschijnlijk precedent.

Griekenland is waarschijnlijk de grootste verkoper van het continent, met naar schatting zo’n 50 miljard euro aan belangen die worden aangeboden. Maar andere landen zijn op hetzelfde idee gekomen.

In goede tijden lijken deze wanhopige ‘oplossingen’ al ambitieus, maar dit zíjn helemaal geen goede tijden. En als iedereen tegelijkertijd zaken te koop aanbiedt, moet dat wel zijn weerslag hebben op de prijzen. Griekenland heeft tot nu toe bijvoorbeeld slechts 180 miljoen euro binnengehaald van de beoogde 50 miljard euro.

Toch zou er in uiterste instantie geen tekort aan kopers mogen zijn. China wil zijn valuta-overschot graag in alle hoeken van de wereld investeren, terwijl ook diverse landen uit het Midden-Oosten hun olierijkdom nog steeds proberen te beleggen.

Het is lastig te zeggen of we nu blij of teleurgesteld moeten zijn over deze ontwikkelingen. Aan de ene kant moet alles dat ons kan helpen onze schulden te boven te komen worden toegejuicht. Aan de andere kant kun je het familiezilver, als het eenmaal is verkocht, nooit meer terugkopen. Nu onze economieën door toedoen van China en India steeds meer op een zijspoor worden geschoven, bestaat er een groot risico dat de zaken nooit meer zullen worden zoals ze waren.

Lees het volledige artikel uit The Independent op de site van Presseurop.

(Spanje overweegt de metro van Madrid te verkopen. Foto van Señor Hans)

Plaats een reactie

De uitverkoop van Europa: alles moet weg! (The Independent/Presseurop)