Politie New York bespioneerde moslims

Salon  | 23 February 2012 - 14:4623 Feb - 14:46

NYPD bouwde samen met CIA een groot binnenlands spionagenetwerk op om Amerikanen met een islamitische achtergrond in de gaten te houden.

Journalisten van persbureau Associated Press hebben onthuld hoe agenten van de politie van New York, de NYPD, systematisch moslims hebben bespioneerd. In samenwerking met de CIA heeft de NYPD overal in de Verenigde Staten moslims, moskeeën en islamitische organisaties bespioneerd. Het politiekorps infiltreerde in buurten waar veel moslims wonen, boekwinkels en cafés. Op die manier werd een reusachtig binnenlands spionagenetwerk opgezet.

De AP-journalisten hebben onlangs een Polk Award gekregen voor hun onderzoeksjournalistieke werk. Hun meest recente onthullingen betreffen het bespioneren van studenten aan universiteiten in het noord-oosten van de Verenigde Staten en van de moslimgemeenschap in New Jersey. De NYPD heeft studenten met een moslimachtergrond bespioneerd aan onder meer Yale University, Rutgers en de University of Pennsylvania. Een undercoveragent noteerde tijdens een rafting tocht hoe vaak islamitische studenten baden.

De rector magnificus, Richard Levin, van Yale is woedend. In een reactie schrijft Levin dat het bespioneren van mensen op grond van hun nationaliteit, godsdienst of geuite meningen in strijd is met alles waar Yale, de academische gemeenschap en de Verenigde Staten voor staan.

In New Jersey hield de New Yorkse politie precies bij waar moslims werkten, boodschappen deden en naar de moskee gingen.

(Foto van Chris Goldberg)

Plaats een reactie