"Iran is een land van de liefde en niet van de dood"

Courrier International  | 26 February 2012 - 11:4026 Feb - 11:40

Een Perzische schrijver, een Arabische tekenaar en een joodse redacteur maken samen het stripboek Zarah’s Paradise over de opstand in Iran.

De Iraanse auteur Amir, die in ballingschap leeft, heeft een stripboek gemaakt over de opstand in 2009 tegen het regime in Iran en de repressie die erop volgde. Het boek, getiteld Zahra’s Paradise: A missing son. A stolen election. Is this Iran?, is een samenwerking tussen een Perzische schrijver, een Arabische tekenaar en een joodse redacteur. Het kwam tot stand via online collaboratie. Zarah’s Paradise begon als webcomic en werd uiteindelijk een boek. De webstrip reageerde op actuele gebeurtenissen in Iran en verscheen in 13 talen, waaronder Arabisch, Perzisch, Engels, Nederlands en Fins.

Zarah’s Paradise vertelt het verhaal van een moeder die op zoek gaat naar haar zoon die is verdwenen na de demonstraties. In de nadagen van de opstand, die bloedig werd neergeslagen, verdwenen veel jonge mannen. Ze werden vermoord.

In een interview met Courrier International vertelt Amir dat Iran niet alleen een land van geweld en repressie is, maar ook van hoop en liefde.

(Foto van Hamed Saber)

Plaats een reactie