Strijd om abortus en de pil

Salon  | 26 February 2012 - 12:2526 Feb - 12:25

In de Verenigde Staten staat het recht op voorbehoedsmiddelen ter discussie en wordt het feminisme nieuw leven in geblazen.

Toegang tot voorbehoedsmiddelen is in de Verenigde Staten geen vanzelfsprekendheid. De pil en condooms zijn zelfs onderwerp geworden van de presidentsverkiezingen. De Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum is een uitgesproken tegenstander van anticonceptie en Obama wordt aangevallen omdat verzekeraars de pil vergoeden. Ook Planned Parenthood ligt onder vuur omdat de organisatie anticonceptiemiddelen verstrekt en abortussen uitvoert.

Opvallend in de discussie is dat het mannen zijn die vrouwen het recht op zelfbeschikking willen ontzeggen en dat vrouwen bewust worden buitengesloten bij debatten over anticonceptie en abortus. Dat zegt Cecile Richards, voorzitter van Planned Parenthood, in Salon. Richards wijst op een hoorzitting van het Congres, georganiseerd door de Republikein Darrell Issa, waarbij geen vrouwen waren uitgenodigd.

Richards vraagt zich af waarom de Republikeinse presidentskandidaten geboortebeperking tot een verkiezingsthema hebben gemaakt terwijl 99 procent van de Amerikaanse vrouwen voorbehoedsmiddelen gebruikt.

Volgens de tegenstanders van voorbehoedsmiddelen gaat het er niet om rechten van vrouwen te beperken, maar om de aantasting van de vrijheid van godsdienst door de overheid. Richards is van mening dat vrouwen voorbehoedsmiddelen en het recht op abortus weer als maatschappelijke kwesties moeten beschouwen, net als in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw.

(Foto van Gnarls Monkey)

Plaats een reactie