Stel je voor: Duitsland bezuinigt op z’n Grieks

Cicero  |  1 March 2012 - 08:27 1 Mar - 08:27

Ambtenaren die wegens geldgebrek niet meer kunnen werken, gepensioneerden zonder pensioen: deskundigen hebben uitgerekend hoe het Griekse bezuinigingspakket in Duitsland zou aanvoelen.

De uitkomst is verontrustend, net als veel andere berichten die ons uit het crisisland Griekenland bereiken.

Laten we hem Erich Hansen noemen. Hansen is leraar aan een openbare school in een kleine stad in [de deelstaat] Hessen. Met de jongeren, die aan zijn zorg zijn toevertrouwd, rijdt hij heen en weer naar het nabijgelegen Marburg, om daar in het bowlingcentrum te spelen. In de toekomst zal Hansen zich echter moeten afvragen of hij niet beter met de kinderen naar het bos kan gaan. De entree van het bowlingcentrum zou wel eens veel te duur kunnen worden, want Hansen moet bezuinigen. Net als de rest van de republiek.

Zouden we het nog eens in werkelijkheid ervaren, het gedachtenexperiment dat de Hans Böckler Stiftung met behulp van het Instituut voor Macro-economie en Conjunctuuronderzoek (IMK) heeft samengesteld, om na te gaan hoe de Griekse bezuinigingsellende voor ons in Duitsland zou aanvoelen?

Het salaris van Erich Hansen zou in de toekomst krimpen van 3.250 euro naar 2.760 euro per maand. Een ziektekostenverzekering zou daarentegen 530 euro per jaar duurder worden, terwijl de BTW verhoogd zou worden van 19 naar 22 procent. Hansen, die op zaterdag graag een sigaartje rookt bij zijn biertje, moet rekening houden met een accijnsverhoging van 33 procent op alcohol, benzine en tabak.

Onder de collega’s van Hanssen zou een gespannen stemming heersen. De regering zou bekenmaken 460.000 ambtenarenbanen te zullen schrappen. De gepensioneerden in Duitsland zouden het straks moeten doen met 1.000 euro minder per jaar. Dat is pikant als je bedenkt wat de aangekondigde nulrondes voor de lonen al aan protesten in Duitsland hebben teweeggebracht.

De reden dat Erich Hansen en de anderen zo moeten inleveren, is dat de Bondsrepubliek Duitsland, als de eisen die aan Griekenland zijn gesteld op dat land worden getransponeerd, in vijf jaar zo’n 500 miljard euro zou moeten besparen. Dat heeft IMK-deskundige Henner Will uitgerekend. Hij komt tot de slotsom dat de ‘trojka’ – de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationale Monetaire Fonds – de uitwerkingen van de bezuinigingen heeft onderschat.

Lees het volledige artikel uit Cicero in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.

(Foto van Eric Rogers)

Plaats een reactie