Gebroeders Koch azen op libertijnse denktank Cato

Slate  |  7 March 2012 - 07:01 7 Mar - 07:01

Medewerkers van Cato Insitute willen niet de anti-Obama koers van de Kochs varen.

Het Cato Institute in Washington D.C. is een bekende libertijnse denktank. De medewerkers van het instituut doen onderzoek naar politieke besluitvorming, overheidsbeleid en de economie vanuit het standpunt dat de belangen van het individu altijd voorop staan. Cato, opgericht in 1974, bekritiseert zowel Republikeinse als Democratische politici.

Cato staat op het punt overgenomen te worden door de ultraconservatieve gebroeders Koch, de financiële krachten achter de Tea Party. Dat schrijft Slate. David en Charles Koch hebben miljarden dollars verdiend in de olie-industrie. Ze hebben in totaal meer dan 100 miljoen dollar gedoneerd aan conservatieve en libertijnse organisaties. Charles is één van de oprichters van het Cato Institute. Samen met zijn broer bezit hij 50 procent van de aandelen in Cato.

De broers willen nu hun macht binnen Cato vergroten. Nu Obama een grote kans maakt om voor de tweede keer president van de Verenigde Staten te worden en er een groot aandelenpakket te koop is door het overlijden van medeoprichter William Niskanen vinden de Koch brothers dat het tijd is om Cato in te zetten als wapen tegen de Democratische campagne. Als de broers de aandelen van Niskanen mogen kopen (over de aankoop procederen ze momenteel tegen de weduwe van Niskanen) bezitten ze met 75 procent een absolute meerheid en kunnen de ultraconservatieve broers de politieke koers van de denktank naar hun hand zetten.

Medewerkers van Cato hebben een Facebook-pagina geopend om de denktank te redden. Ze willen onafhankelijk onderzoek blijven doen naar de Amerikaanse politiek.

(Foto van Andrew Bossi)

Plaats een reactie