Frankrijk wil einde aan sexy kinderen

Le Monde  |  7 March 2012 - 10:07 7 Mar - 10:07

Modebladen mogen kinderen niet als seksueel snoepgoed presenteren.

Een fotospread van een 10-jarig model in Vogue heeft gezorgd voor een discussie en een parlementair rapport over de seksualisering van kinderen in Frankrijk. In het onlangs verschenen onderzoek Tegen de hyperseksualiteit. Een nieuwe strijd voor gelijkwaardigheid wordt gepleit voor een verbod op schoonheidswedstrijden voor jongeren onder de 16 jaar en mini-uitvoeringen van volwassenenkleding zoals schoenen met hoge hakken en gevulde bh’s.

De auteur van het rapport, voormalig minister van Sport Chantal Jouanno, wil ook dat basisscholen het dragen van een uniform verplicht gaan stellen om een concurrentiestrijd onder kinderen over wie de meest sexy en coole kleding draagt te voorkomen. Volgens Jouanno groeien kinderen tegenwoordig op in een repressief seksueel klimaat dat wordt bepaald door stereotiepen die worden uitgedragen door onder meer videoclips, modetijdschriften, computergames en reality tv. Meisjes krijgen de boodschap dat ze eruit moeten zien als “seksueel snoepgoed”. Dat is volgens Jouanno schadelijk voor de ontwikkeling van hun identiteit.

In een twitterbericht vraagt Jouanno de media om bij artikelen over het rapport niet de foto’s uit Vogue te gebruiken waarmee de discussie begon.


(Foto van Mary Cantrell)

Plaats een reactie