De musketiers van het nieuwe Servië

Le Figaro/Presseurop  |  7 March 2012 - 12:00 7 Mar - 12:00

Laten we het tijdperk Milošević achter ons laten en de weg van de EU volgen: dit motto wordt in Belgrado belichaamd door drie politici, namelijk Vuk Jeremić, Božidar Đelić en Borislav Stefanović. Ze zijn alledrie jong, ambitieus en opgeleid in het Westen.

Arrestatie van oorlogsmisdadigers, verzoening met de buren, ontspanning in de relatie met Pristina – op het internationale toneel doet Servië goede zaken. Dit land, dat tien jaar geleden nog als een paria werd beschouwd, heeft nu de status van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. “Deze lang verwachte erkenning is te danken aan een nieuwe generatie politici die hun diplomatieke vaardigheden inzetten om het tijdperk Milošević voorgoed af te sluiten”, meent een westerse waarnemer. Drie van hen – Vuk Jeremić, Božidar Đelić et Borislav Stefanović – zijn ook bezig een huzarenstukje uit te halen dat lange tijd voor onmogelijk werd gehouden: de deuren van de EU voor Servië open zetten zonder ook maar iets, of bijna niets, toe te geven op het punt van de kwestie Kosovo.

Op 31-jarige leeftijd minister van Buitenlandse Zaken worden? In Servië kan dat. Vuk Jeremić (geboren in 1975) is niettemin een telg pur sang van de Angelsaksische school. Hij heeft zijn opleiding genoten in de VS aan de Kennedy School of Government, de kweekvijver voor de politieke leiders van morgen. Op typisch Amerikaanse wijze verdedigde hij zonder omwegen de onverzettelijke houding van Servië jegens Kosovo. Nationalistisch en prowesters als hij is, gaf hij in zijn eentje invulling aan de zware diplomatieke opgave die Servië zich heeft gesteld sinds de voormalige provincie in 2008 de onafhankelijkheid uitriep. Daarbij kwamen ook zijn beperkingen aan het licht. Omdat hij als te onbuigzaam en zelfs als arrogant werd beschouwd, werd Jeremić in 2010 overgeplaatst naar een, zo bleek, veel perspectiefrijkere functie: hij moest de niet-gebonden landen overhalen om Kosovo niet te erkennen. Van Calcutta via Mexico tot Teheran wist hij de oude Joegoslavische netwerken nieuw leven in te blazen, waarmee hij zijn Amerikaanse vrienden grote schade berokkende.

Tussen de jonge Vuk en zijn collega Božidar Đelić, de vicepremier van Servië die met Europese integratie is belast, zit een leeftijdsverschil van tien jaar, maar beide mannen hebben eenzelfde indrukwekkende loopbaan achter zich. ‘Boza’ groeide op in Frankrijk. Op tienjarige leeftijd kwam hij daar aan zonder de taal te spreken, maar de kleine Joegoslaaf doorliep de ene prestigieuze school na de andere: het lyceum Louis-le-Grand, Sciences Po, HEC, enz. Deze Frans-Servische econoom die als zodanig zijn sporen heeft verdiend, beschikt over de gladde tong van een yup en heeft een hele trits banen gehad in het bedrijfsleven en als adviseur.

Lees het volledige artikel uit Le Figaro in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.

(Božidar Đelić. Foto van Friends of Europe)

Plaats een reactie

De musketiers van het nieuwe Servië (Le Figaro/Presseurop)