Virale video over oorlogsmisdadiger Joseph Kony

Al Jazeera English  |  8 March 2012 - 13:32 8 Mar - 13:32

26 miljoen mensen kijken naar documentaire over Oegandese oorlogsmisdadiger op YouTube.

De 30 minuten durende documentaire over de voortvluchtige Oegandees Joseph Kony, verdacht van oorlogsmisdaden, is binnen drie dagen meer dan 26 miljoen keer bekeken op YouTube. Kony is de oprichter van Verzetsleger van de Heer.

De documentaire Kony 2012, die maandag op internet werd gepubliceerd, is gemaakt om aandacht te vestigen op de voortvluchtige Kony, die wordt gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Ook op Twitter is er veel aandacht voor de documentaire Kony 2012. #stopkony is een trending topic.

De documentaire is gemaakt door de Amerikaanse non-profitorganisatie Invisible Children. De Amerikaanse maker van Kony 2012 Jason Russell bezocht Oeganda negen jaar geleden en nam met eigen ogen waar hoe kinderen geronseld werden door Kony’s Verzetsleger van de Heer.

Er is ook kritiek op Russell en Invisible Children. Een ingewikkeld conflict als het Oegandese los je niet op middels een documentaire van een half uur. Invisible Children zou bovendien geld van donateurs vooral besteden aan het eigen personeel en nauwelijks aan de voormalige kindsoldaten.

Plaats een reactie