Invisible Children reageert op kritiek

Foreign Policy  |  9 March 2012 - 10:16 9 Mar - 10:16

Makers van documentaire over oorlogsmisdadiger Joseph Kony hebben bankrekening op de Kaaimaneilanden en poseren met grote geweren.

Invisible Children, de Amerikaanse liefdadigheidsorganisatie die zich inzet voor voormalige kindsoldaten en hun slachtoffers, heeft gereageerd op de kritiek op de documentaire Kony 2012. De 30 minuten durende film, die afgelopen maandag op YouTube is geplaatst, is inmiddels 49,6 miljoen keer bekeken.

De internetcampagne van Invisible Children is een groot succes te noemen. Er zijn niet veel documentaires over voortvluchtige oorlogsmisdadigers die binnen een paar dagen bijna 50 miljoen keer bekeken worden. De grote belangstelling voor de documentaire is ook goed voo de naamsbekendheid van Invisible Children en de kas van de organisatie.

Critici zeggen dat Invisible Children weinig geld aan het goede doel besteedt. De organisatie heeft bovendien een bankrekening op de Kaaimaneilanden. De oprichters, Jason Russell, Bobby Bailey en Laren Poole, lijken zelf ook niet vies van een beetje geweld. Op internet circuleert een foto van de heren die poseren met grote geweren.

In een bericht op de site van Invisible Children reageren de oprichters op de kritiek. Ze zeggen 100 procent financieel transparant te zijn en vertellen precies waar ze het geld van de donaties aan uitgeven.

De foto waarop Russell, Bailey en Poole met geweren te zien zijn, noemen ze nu een “slecht idee”. Excuus: we waren jong en lieten ons meeslepen. De foto is gemaakt in 2008 in een kamp van het Verzetsleger van de Heer (de organisatie die Invisble Children zegt te bestrijden. Russell, Bailey en Poole waren daar in het kader van vredesbesprekingen.

(Jason Russell, Bobby Bailey en Laren Poole van Invisible Children. Foto van Glenna Gordon)

Plaats een reactie