Londen gaat op slot voor de Olympische Spelen

The Guardian  | 13 maart 2012 - 13:3713 mrt - 13:37

Grootste militaire operatie sinds de Tweede Wereldoorlog. De beveiliging kost de Britse belastingbetaler 59.000 pond per Olympische sporter.

Londen wordt hermetisch beveiligd voor de Olympische Spelen die van 27 juli tot 12 augustus 2012 plaatsvinden. Uit angst voor terroristische aanslagen vindt de grootste mobilisatie van militaire en beveiligingstroepen sinds de Tweede Wereldoorlog plaats, schrijft The Guardian.

Er worden 13.500 militairen ingezet om de sporters en bezoekers te bewaken. Dat is een groter aantal dan in Afghanistan dient. Daarnaast zullen er tussen de 24.000 en 49.000 beveiligingsmensen rondlopen. De Verenigde Staten sturen duizend FBI-agenten en diplomatieke agenten.

Bemande en onbemande (drones) vliegtuigen houden de stad van boven in de gaten. In de Theems is een vliegbasis van de RAF aangelegd.

Overal in de stad worden elektronische surveillancemaatregelen genomen. Er zijn duizenden nieuwe cctv-camera’s geïnstalleerd. Er zijn nummerplaatscanners, gezichtsherkenningssystemen en systemen om besmettelijke ziektes actief. Veel van deze nieuwe camera’s en surveillancesystemen zullen ook na de Spelen actief blijven.

In totaal kost de beveiliging de Britse belastingbetaler 59.000 pond per Olympische sporter. In Griekenland waren de kosten vier jaar geleden nog hoger. De Grieken hebben 90.000 pond per Olympische sporter betaald. In totaal hebben de Spelen Griekenland 10 miljard pond gekost. Dat bedrag heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de Griekse crisis.

(Foto van Piblet)

Plaats een reactie