Spijtoptant verlaat Goldman Sachs en vertelt wat er mis is met de bank

The New York Times  | 14 March 2012 - 12:0114 Mar - 12:01

Topman van Goldman Sachs klapt uit de school in de New York Times. Hij wordt er ziek van dat de bank klanten bewust benadeelt.

Greg Smith gaat na 12 jaar weg bij Goldman Sachs. Hij heeft een directiefunctie. Vandaag is zijn laatste werkdag.

In de New York Times vertelt Smith waarom hij de bank verlaat. Goldman Sachs is een “giftige” en “destructieve” omgeving om te werken, aldus Smith, die 12 jaar geleden als stagiair bij de bank begon en opklom tot directeur en hoofd derivaten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Aan het belang van de klant wordt volgens Smith slechts zijdelings gedacht. Vaak wordt het belang van klanten zelfs bewust geschaad als dat de bank op korte termijn winst oplevert. Klanten worden overgehaald om te investeren in producten waar de bank vanaf wil, schrijft Smith. Hij zegt er “ziek van te worden” dat klanten zo opgelicht worden: “It makes me ill how callously people talk about ripping their clients off. Over the last 12 months I have seen five different managing directors refer to their own clients as ‘muppets’, sometimes over internal e-mail.”

Volgens de bankier is de cultuur bij Goldman Sachs verloederd. Toen hij begon stond het belang van de klant en teamwork voorop. Nu draait alles om geld verdienen voor de bank, desnoods ten koste van het vermogen van klanten.

Smiths artikel, dat op de opiniepagina’s van de New York Times staat, trekt veel belangstelling. In de Verenigde Staten is de bankier een trending topic op Twitter.

(Het kantoor van Goldman Sachs in New York City. Foto van Lyman Green)

Plaats een reactie