1.000 euro? Is Spanje is dat nu een droomsalaris!

El País/Presseurop  | 14 March 2012 - 14:5614 Mar - 14:56

Eerst waren kansarme Spaanse jongeren die maar duizend euro per maand verdienden zielig. Tegenwoordig is de werkloosheid zo hoog dat velen zichzelf gelukkig zouden prijzen met zo’n maandsalaris.

Toen de uitdrukking ‘milleurist’ in 2005 werd gelanceerd, (verwijzing naar “mille”, duizend) had deze betrekking op kwetsbare jonge werknemers die niet meer dan duizend euro per maand verdienden. Tegenwoordig is een op de twee jongeren werkloos en zouden velen zichzelf gelukkig prijzen met zo’n maandsalaris.

Zes jaar geleden, in augustus 2005, stuurde een jonge Catalaanse vrouw een brief aan El País met de titel “Ik ben milleurist”. De term ‘milleurist’ had ze zelf bedacht. Carolina Alguacil was toen 27 en beklaagde zich over de onzekere arbeidssituatie van haar generatie. “Een milleurist is een jongere tussen de 25 en 34 jaar. Hij spreekt zijn talen, heeft hoger onderwijs genoten en aanvullende opleidingen gedaan. Hij is drie of vier jaar aan het werk en betaalt voor de helft premies (als hij geluk heeft) […] Het probleem is dat hij niet meer dan duizend euro verdient, zonder premieafdracht, en dat het zinloos is om zich te beklagen. Hij spaart niet, heeft geen eigen woning, geen auto en geen kinderen en leeft bij de dag. Soms is dat best aardig, maar op den duur mat het je af”.

Bij herlezing van deze brief in onze tijd krijg je een bittere smaak in de mond. We kunnen namelijk niet anders dan constateren dat we achteruit zijn gegaan. Het milleurisme kent nu een nog kariger versie: het ‘aspirant-milleurisme’. “Vroeger waren we milleurist en hoopten we op betere tijden. Tegenwoordig is duizend euro verdienen de ambitie van de jeugd geworden”, vat Carolina Alguacil zelf de huidige stand van zaken samen. Zij heeft audiovisuele communicatie gestudeerd en woont op dit moment in Cordoba, waar zij werkt als zelfstandige. Zij is niet langer milleurist, maar verdient naar eigen zeggen niet zo veel als ze zou willen: “Ik ben niet tevreden”.

In 2005 lag de jeugdwerkloosheid in de buurt van de 20 procent. Dat percentage is inmiddels opgelopen tot bijna 50 procent, maar ook daarvoor was het al lange tijd tweemaal zo hoog als het Europese gemiddelde (22,4 procent). De generatie die sinds de overgang naar de democratie het best is opgeleid, is ook de generatie wie de toekomst het minst toelacht. Zij voelt zich slachtoffer van de verkeerde gewoonten van anderen.
“ Werken als een manager voor het salaris van een arbeider”

Tot op heden konden veel van deze jongeren op de steun van hun ouders rekenen. Maar voor sommigen bestaat dit vangnet niet langer. “Alle, maar dan ook alle indicatoren zijn verslechterd”, klaagt de socioloog Esteban Sánchez, deskundige op het gebied van jongeren en de onzekere arbeidssituatie. “De werkloosheid is enorm hoog, tijdelijke contracten zijn schering en inslag en de lonen liggen laag. Het is een opzienbarend fenomeen. Er is geen enkele statistiek die ons hoop biedt op betere tijden”. “Het algemene gevoel is dat we geen toekomst hebben”, zegt Guillermo Jiménez, 21 jaar, student rechten en politicologie en lid van de studentenorganisatie Juventud sin Futuro [‘jeugd zonder toekomst’].

In Spanje zijn er, om precies te zijn, 10.423.798 jongeren tussen de 18 en 34 jaar. Hun netto-inkomen (inclusief dat van de werklozen) bedraagt gemiddeld 824 euro per maand. Degenen die werken, hebben een inkomen van gemiddeld 1.318 euro (cijfers van de Spaanse jeugdraad). Beroepen die voorheen voor het milleurisme bespaard leken te blijven, moeten er nu eveneens aan geloven. De Universidad Politécnica in Valencia heeft onderzocht hoe het zijn ingenieurs en architecten die in 2008 afstudeerden, op de arbeidsmarkt is vergaan: een op de vier verdiende minder dan duizend euro. Erger nog, het ‘aspirant-milleurisme’ was met 8 procent gestegen ten opzichte van de afgestudeerden van het jaar ervoor.

Lees het volledige artikel uit El País in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.

(Een Spaanse rietdekker. Foto van The Voice of Cultural Heritage in Europe)

Plaats een reactie

1.000 euros? Een droomsalaris! (El País/Presseurop)