Water apartheid als wapen op de Westbank

Le Monde/Worldcrunch  | 16 maart 2012 - 09:0416 mrt - 09:04

Israël geeft Palestijnen 70 uur toegang tot de waterkraan per 10 dagen.

Water is zo kostbaar in de Palestijnse gebieden dat Israël het inzet als wapen. Water apartheid wordt deze praktijk genoemd. Dat staat in een Frans parlementair rapport, getiteld “Water, Revealing a New Apartheid in the Middle East”. Het rapport is geschreven door het socialistische parlementslid Jean Glavany.

Volgens het rapport verbruiken de 450.000 joodse kolonisten op de Westbank meer water dan de 2,3 miljoen Palestijnen die er leven. Israël knijpt de watervoorziening voor de Palestijnen bewust af volgens het rapport.

Le Monde gaat dieper in op de manieren waarop Israël het water controleert op de Westbank. In de plaats Tarqumiya (20.000 inwoners) wordt de waterleiding om de tien dagen 70 uur opengezet. In die tijd moeten bewoners genoeg water tappen voor de resterende zeven dagen. Volgens de burgemeester van Tarqumiya bevoordeelt Mekorot, het Israëlische waterleidingbedrijf, de joodse kolonisten. Wie een illegale bron slaat, loopt het risico beschoten te worden door het leger.

Khaled Osaily, de burgemeester van Hebron, denkt dat de volgende oorlog over water gaat, en niet over grenzen.

Israël ontkent dat er sprake is van water apartheid. Israeli’s en Palestijnen zouden bijna evenveel water verbruiken, 150 resp. 140 liter per dag, aldus hoogleraar Hydrologie Haim Gvirtzman van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.

Plaats een reactie