Ontdekt via Facebook: de vrienden van haaien

Le Monde/Worldcrunch  | 17 March 2012 - 06:5117 Mar - 06:51

Haaien staan bekend als eenzame jagers. Dankzij de netwerktheorie hebben wetenschappers nu ontdekt dat sommige haaien toch vrienden hebben.

Onderzoek naar de manier waarop mensen relaties onderhouden op het sociale netwerk Facebook heeft inzichten opgeleverd over het leven van haaien. Nu is ontdekt dat in ieder geval één haaiensoort, de Zwartpuntrifhaai (Carcharhinus melanopterus), er allerhande sociale banden op nahoudt.

Ethologen beschrijven in een onderzoek in Animal Behaviour hoe de kleine Zwartpuntrifhaai relaties met soortgenoten heeft en hoe deze vriendengroepen community’s vormen binnen grotere haaienpopulaties. Volgens haaienonderzoeker Johann Mourier, één van de auteurs van het artikel, vormen haaien groepjes om gewelddadige aanvaringen met andere haaien te voorkomen.

“We hebben onderzoekstechnieken gebruikt die oorspronkelijk gebruikt werden om sociale netwerken zoals Facebook te bestuderen”, aldus Mourier in Le Monde. “Het belangrijkste principe is dat we door de analyse van connecties tussen mensen groepen kunnen identificeren met een gemeenschappelijk belang. We hebben deze instrumenten gebruikt om te bekijken of er haaien waren die voorkeuren hadden voor bepaalde andere haaien.” Mourrier kwam op het idee voor het onderzoek omdat hij tijdens zijn duiktochten bij Moorea, een eiland in Frans-Polynesië, steeds dezelde haaien samen zag zwemmen.

Het artikel in Animal Behaviour is alleen tegen betaling te lezen. Op zijn weblog vertelt Mourier ook uitgebreid over het onderzoek en zijn persoonlijke waarnemingen tijdens duiktochten.

(Foto van Terry Gross)

Plaats een reactie