Het einde van de ideologieën

Polytika/Presseurop  | 16 March 2012 - 16:2716 Mar - 16:27

In een wereld waarin door de crisis economische modellen en de geschiedenis ter discussie worden gesteld, lijkt geen plaats te zijn voor een alternatieve utopie.

Tegenover het verlies van het vertrouwen in de politiek, staan voor ons echter geen Lenin of Hitler, maar alleen kleurloze politici, merkt de Poolse schrijver Adam Krzemiński op.

Hoe groot de verontwaardiging ook is, niemand slaagt erin een concreter verhaal te houden over de nieuwe economie, de nieuwe maatschappij, of zelfs maar de nieuwe mens, die het ancien régime zouden moeten vervangen. Alle aanbevolen methodes lijken maar deels te werken, en er is er geen een die zoveel vertrouwen wekt dat men er volledig in gelooft.

Na 1917 had Rusland de magische formule gevonden: alle macht werd in handen gelegd van leden van het partijcomité en de enige politieke partij, en er werd ongebreideld genationaliseerd. In 1932 werd in de Verenigde Staten de voorkeur gegeven aan de New Deal: meer staatsingrijpen en overheidsbestedingen om de economie aan te zwengelen. In 1933 deed Duitsland min of meer hetzelfde, en had daarbij bovendien nog een oorlogsdoel voor ogen: terugnemen van vijand wat ooit van de Duitsers was, om de buit te verdelen onder de eigen burgers, een wapenindustrie die de economie een stimulans gaf en veroveringen om de kosten te dekken. Eén Reich, één Natie, één Opperbevelhebber…

Lees het volledige artikel uit Polytika in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.

(Foto van Peter Rosbjerg)

Plaats een reactie

Het einde van de ideologieën (Polytika/Presseurop)