Emigratie, een fata morgana

Público/Presseurop  | 20 March 2012 - 13:1420 Mar - 13:14

Nadat de crisis eerst aan de wieg stond van de ‘bèta-generatie’, jongeren zonder uitzicht op een baan, dwingt diezelfde crisis nu Portugese gezinnen om te emigreren en elders in Europa op zoek te gaan naar werk.

Aangezien De Portugese arbeidsmigranten slecht zijn voorbereid op dit avontuur, geen vreemde talen spreken en geen middelen van bestaan hebben, belanden ze echter vaak op straat in hun nieuwe land.

‘Bèta-emigratie’: de term werd bedacht door Eduardo Dias, vertegenwoordiger van de Raad van Portugese Gemeenschappen in Luxemburg, die hiermee de nieuwe stroom Portugezen aanduidt die het Groot-Hertogdom overspoelen. Echtparen tussen de 35 en 50 jaar die met hun minderjarige kinderen in Luxemburg aankomen, zonder uitzicht op een baan, zonder de taal te spreken en met als enige bagage het (verkeerde) idee dat ze hier wel gemakkelijk werk zullen vinden.

Het beeld van deze nieuwe, nog altijd groeiende stroom Portugese emigranten, in combinatie met de hoog opgeleide jongeren, die op hun beurt hun geluk gaan beproeven in het buitenland, wordt ook elders in Europa geschetst: in Engeland, Frankrijk, Nederland, België en Duitsland, en bijzonder opvallend, ook in Zwitserland. Juist Zwitserland luidde als eerste de noodklok: Portugezen sliepen er op straat, in de ijzige kou. De algemene indruk is dat er niet snel verbetering zal komen in deze situatie.

Statistieken genoeg, die allemaal in dezelfde richting wijzen: steeds meer Portugezen verlaten hun land. Eind 2011 gaf José Cesário, staatssecretaris van de Portugese Gemeenschappen, toe dat er alleen in 2011 al 100.000 tot 120.000 Portugezen zijn vertrokken. Op Eures, het Europese netwerk voor werkgelegenheid, hebben zich tussen 2008 en 2011 twee keer zoveel Portugese kandidaten ingeschreven. En ook de inschrijvingen bij de consulaten getuigen van de grotere aantallen Portugezen die zich in het buitenland vestigen: in twee jaar tijd, tussen 2008 en 2010, zijn er 324.000 extra mensen ingeschreven.

Lees het volledige artikel uit Público in een Nederlandse vertaling op de site van Presseurop.

Plaats een reactie

Emigratie, een fata morgana (Público/Presseurop)