Zuid-Koreaanse journalisten strijden voor eerlijke journalistiek

Global Voices  | 22 March 2012 - 10:2322 Mar - 10:23

Journalisten van drie tv-zenders in Zuid-Korea beschuldigen directies van censuur en corruptie. In ludieke protestvideo’s ventileren ze kun kritiek.

Journalisten van MBC (Munhwa Broadcasting Corporation), één van de grootste televisiestations in Zuid-Korea, staken al sinds januari uit protest tegen corruptie, redactionele censuur en oneerlijke berichtgeving van het management van de zender. Ze willen dat de directie aftreedt. Sommige programma’s zijn al weken niet uitgezonden en de directie heeft enkele kritische journalisten ontslagen. De prominente news anchor Choi Il-gu heeft zelf ontslag genomen uit solidariteit met zijn stakende collega’s.

Nu hebben collega’s van twee andere tv-zenders zich bij het protst aangesloten. Ook de journalisten van KBS, Zuid-Korea’s grootste publieke omroep, en YTN, de grootste nieuwszender op de kabel, protesteren tegen censuur door hun eigen directie. Ze hebben hun steun uitgesproken voor de journalisten van MBC.

In onderstaande video, waar de drie directeuren van de protesterende zenders de hoofdrol spelen, maken de journalisten duidelijk hoe het management het nieuws heeft gemanipuleerd om de overheid te bevoordelen.

Global Voices heeft de belangrijkste protestvideo’s op een rij gezet en geanalyseerd. Op het station van Seoul organiseerden MBC-journalisten een flashmob en zongen ze een protestsong

De populaire Zuid-Koreaanse rockster Yoon Do-hyun begeleidt redacteuren, producers en presentatoren van MBC bij de uitvoering van een liedje dat de stakers moet stimuleren om hun strijd voort te zetten.

Dat Zuid-Koreaanse journalisten zingen en dansen is volgens Global Voices bijzonder te noemen omdat van hen verwacht wordt dat ze zich ingetogen en neutraal gedragen.

In de nieuwe 360 wordt veel aandacht besteed aan onafhankelijke journalistiek en de band tussen Zuid-Korea en Noord-Korea.

(Foto van Jinho Jung)

Plaats een reactie