Duitsland geeft te veel geld uit aan nutteloze therapieën

Die Welt  |  7 November 2011 - 15:42 7 Nov - 15:42

Geen geld meer voor zware psychiatrische patiënten.

Duitse psychiaters luiden de noodklok omdat te veel Duitsers behandeld worden voor milde psychische klachten. Het aantal behandelingen is sinds begin jaren negentig verviervoudigd. Die behandelingen kosten zoveel geld dat er te weinig budget overblijft voor mensen met een serieuze psychische aandoening.

Het Duitse dagblad Die Welt sprak voor een achtergrondartikel met tientallen psychiaters, artsen, verpleegkundigen en verzekeraars over de manier waarop de 30 miljard euro die jaarlijks voor de geestelijke gezondheidszorg beschikbaar is wordt uitgegeven. Naar schatting wordt jaarlijks minstens 5 miljard euro uitgegeven aan nutteloze therapieën.

De reden voor het toegenomen aantal psychische behandelingen zoeken sommige geïnterviewden in het nastreven van onbereikbaar geluk. In Nederland is de Groningse hoogleraar Trudy Dehue een aanhanger van deze gedachte. Zij is de auteur van het boek De depressie-epidemie waarin zij analyseert hoe in het welvarende Nederland een recordaantal mensen aan een depressie lijdt. Ook zij zegt dat mensen onrealistische ideeën hebben over wat een gelukkig leven is.

(Foto van Sander van der Wel)

Plaats een reactie